Jak říct Rusům pravdu o válce na Ukrajině?!

Rusko s Putinem v čele už dlouho terorizuje Ukrajinu. Pomiňme nyní hrůzy spojené s válečnou agresí a zamysleme se nad tím, jak dalece a pravdivě je „domácí“ ruská populace informována o válečném běsnění jejich synů, otců a možná i dědů na ukrajinském území. Spousta zdrojů opakovaně zmiňuje masivní dezinformační kampaň spojenou s cenzurou, kterou Putin zahaluje ruský lid do tmy obsolutního nevědění. Otázka zní: jak ke zmanipulované ruské populaci dostat informace pravdivé, jinak řečeno odhalující skutečný stav věci? Internet je pasé! Od začátku války ruské úřady stále více blokují jakýkoli obsah, který kritizuje válku, nebo Putinovu vládu. Mnoho Rusů používá různý software k obcházení bloků a houfně přichází na webové stránky amerických společností a zdroje sociálních sítí. Ruští představitelé však horečně pracují na zablokování i těchto nástrojů pro obcházení, a možná budou dokonce schopni určit, (pokud to už neumí), kteří občané tyto „kličky“ používají. A tvrdě je trestat. Jak říct Rusům pravdu o válce na Ukrajině?!

Studená válka.

Vzpomeňme na ni. Jakým způsobem se k nám, do východního bloku drženého v područí Moskvy, dostávaly informace? Skrze rádiové vlny, pomocí krátkovlnných vysílačů! A v Americe začíná pomalu rezonovat potřeba, oprášit tento způsob, nyní cílený pro Rusko. Americká agentura pro globální média (USAGM), která dohlíží na VOA (Voice Of America) a RFE/RL (Radio Free Europe/ Liberty), se ovšem domnívá, že v Rusku není pro krátkovlnné rádio žádné významné publikum. V jakémsi provedeném průzkumu bylo údajně zjištěno,že krátkovlnný přijímač vlastní méně než 1 procento ruských domácností. A proto je (USAGM ) ke znovu spuštění krátkovlnných vysílačů zdrženlivá.

Soukromé organizace

Neochota americké vlády vrátit se ke krátkým vlnám vedla k věci nevídané, kdy američtí dobrovolníci berou vysílání do svých rukou! Aktivisté shání peníze pro spuštění vysílání na krátkovlnných kanálech programů produkovaných VOA a RFE/RL, které vláda odmítá platit ze svých zdrojů. Její odpovědní představitelé se vymlouvají, že lze ruskému lidu „doručit“ informace např. přes televizní kanály umístěné na satelitech.

Jenže tu je komplikace, které “amík” jaksi nedomýšlí! Jde o problém s přenastavením antén a přeprogramování přijímačů. Což jsou úkony, které jen tak někdo nezvládne. Nehledě na to, že jinak nasměrované „talíře“ na domech mohou vzbudit u restriktivních orgánů podezření.

Není to ze strany USA poněkud cynické? Na jedné straně mají plnou hubu pomoci Ukrajině v boji proti Rusku, ale když má dojít na “proplacení” radiového vysílání, nechce se k tomu znát!

Něco z historie

Krátkovlnné vysílání využívá vysoké frekvence, které mohou dosáhnout napříč kontinenty. Během sovětské nadvlády používali VOA, RFE/RL, British Broadcasting Corporation (BBC) a další stanice krátké vlny k šíření zpráv, náboženských programů a “závadné” západní hudby přes železnou oponu. Sovětské rušící stanice se snažily vysílání přehlušit, ale velká část obsahu prošla.

S rozpadem Sovětského svazu a vzestupem internetu v Rusku bylo zahraniční krátkovlnné vysílání utlumováno. Spojené státy poté přenesly své rozhlasové a video služby pro Rusko téměř výhradně na web a sociální síť.

Takže: jak říct Rusům pravdu o válce na Ukrajině?!

Někteří externí odborníci sdílejí skepticismus USAGM vůči krátkým vlnám. Dubnový komentář v publikaci Radio World uvedl, že „Ukrajinci a Rusové potřebují řešení odpovídající úrovně 21. století nikoli zastaralou technologii, kterou primárně udržují při životě pouze fandové.“

Jiní jsou naopak přesvědčeni, že krátké vlny mohou stále oslovit dostatek lidí, aby to stálo za to, a jsou nezbytnou zálohou, pokud se ruským úřadům podaří internet zcela ovládat. 

První pokusy

4. března, pouhých osm dní poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, spustili američtí dobrovolníci Shortwaves for Freedom . Skupina vysílala do Ruska na krátkých vlnách programy, které VOA a RFE/RL šíří hlavně přes internet.  Spustili mediální kampaň která jim vynesla více než 21 000 dolarů, které využili k pronájmu vysílacího času od komerčních krátkovlnných stanic v Evropě a od WRMI (World Radio Maiami) na Floridě, disponující 100 kilowattovým vysílačem. Darované peníze ovšem záhy došly, nicméně WRMI pokračuje dál ve vysílání. Za jaké peníze je otázka.

Další krátkovlnné podniky, jako je Radio Truth For Russia , zahájili rusky mluvící aktivisté sídlící v Evropě. Vládní vysílací stanice na Tchaj-wanu, v Rumunsku a Japonsku a také ve Vatikánu taktéž vysílají svoje relace na krátkých vlnách do Ruska. Když válka začala, BBC obnovila krátkovlnné vysílání do Ruska a na Ukrajinu – ačkoli programy jsou v angličtině.

Kate Neiswender, organizátorka Shortwaves for Freedom, se dokonce svěřila, že pro ni bylo až frustrující že je tato organizace nucena používat formu komunikace, která byla efektivní pro více než 100 let, osvědčila se ve válečných situacích, ovšem nikdy netušila, že ji bude potřeba znovu oživit.

Závěr

Jsem velice zvědavý, jak to dopadne. U rádia stačí znát 2-3 frekvence a hned máme způsob, jak říct Rusům pravdu o válce na Ukrajině!

Tento článek vyjadřuje názor autora. Rozhodně se nemusí shodovat s názory čtenářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!