Vepřový bok – špička na kmíně podle Šroubka

Jednoduché, prosté. Aby ne, pečený bůček má vždy něco do sebe. Ale pokud se vám podaří sehnat kus masa zvaný špička, máte o výborné jídlo postaráno. Pro tento pokrm je tento druh masa doslova nutný! Špička je oproti klasickému kusu bůčku libovější a prodává se i s kůžičkou. A jen neznalý barbar se jí bude zbavovat! Zkrátka: vepřový bok – špička na kmíně podle Šroubka je naprostá delikatesa, uvařená podle receptu slavného restauratéra. A jestliže jsem u pokrmu Esterházy guláš (taktéž podle Šroubka) napsal něco o lahůdce nebeské, vepřové na kmíně mohu označit za lahůdku pozemskou…

Proč je tento typ masa – špička – žádoucí?

Je to právě o kůžičce, která dává pokrmu ve výsledku výjimečně dobrou chuť. Takže v žádném případě se jí nezbavujte! Špička se většinou prodává i s kostí takže ta se dá využít na vývar, který určitě použijeme.

Postup přípravy – co budeme potřebovat

Vepřový bok zvaný špička cca 800g

1 větší cibule – nadrobno nakrájet

1 x plná lžíce kmínu – drcený půl na půl s celým

sůl, pepř

Maso jsem vykostil a nakrájel na drobnější kousky – i s kůží! Z kostí jsem uvařil vývar.  Na olej jsem vhodil cibuli nakrájenou nadrobno a zasypal kmínem. Důkladně jsem vše prosmažil. Pak jsem k tomu přidal na kousky nakrájenou špičku. Asi 8 minut jsem vše dusil a opékal, pak jsem maso s kmínem zalil vývarem a nechal zvolna táhnout. Doba přípravy závisí na kvalitě masa, v tomto případě to bylo asi 50 minut až hodinu. 

Papiňák neberu, protože nemám maso pod kontrolou – a vepřová špička to potřebuje! Stačí chvilka a maso se rozvaří a rozpadne! Na to pozor!

Příloha? Řekl bych, že tenhle pokrm vyžaduje brambory. Bramborový knedlík, slušel by bramborák, moc by mi k tomu nechutnaly těstoviny ani rýže.

 

One thought on “Vepřový bok – špička na kmíně podle Šroubka

  1. Já jsem podělila tento recept od mámy a taky na něj nedám dopustit, je to pro moji rodinku asi nejžádanější příprava vepříka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!