Koule z krůtího masa v hořčično-smetanové omáčce

Dnes trochu netradiční zpracování krůtího masa. A netradiční vložka! Žádné řízky, pečení nebo guláš! Buď si koupíme, nebo sami si rozkutrujeme krůtí maso. Já volil první možnost a podle tmavé barvy bych tipoval, že mám v ruce namletá stehna. 40 dkg mi stačilo na 18 koulí. Počítejte s tím, že množství nabude dalšími přísadami!  Každopádně koule z krůtího masa s hořčično-smetanovou omáčkou jsou prima lahůdka. A já bych řekl slogan, že oblíbená drůbež zase trochu jinak. Pravda, recept je trochu náročnější. Ale co by člověk neuvařil pro mlsný jazýček, že?

Nákupní košík

40 dkg mletého krůtího masa

10 dkg plesnivého sýra typu Niva

10 dkg anglické slaniny

1x větší cibule

1x červená paprika

3x stroužky česneku

2 lžíce hořčice

1 lžíce worcestrové omáčky

2 vejce

½ pytlíku slaných lupínků Lays Strong Hot Chicken Wings

strouhanka

2x kelímky smetany 33%

½ l drůbežího vývaru

Postup práce

Cibuli jsem nakrájel nadrobno a půlku jsem osmažil na másle, společně s nadrobno nakrájenou slaninou a paprikou. Do mísy s mletým krůtím masem jsem vložil půlku nadrobno nakrájeného sýra Niva, osmažený obsah pánve a dvě vejce. Přidal jsem mletý pepř a sůl. Se solí  opatrně, protože budeme mít v koulích slaný sýr! Vše jsem rukou důkladně promíchal a přitom jsem přidával strouhanku v takovém množství, aby vznikla hustá hmota, vhodná k tvarování koulí.

Než jsem se do toho ale pustil, kousek hmoty jsem uždibl, uplácal malou placičku a osmažil ji na trošce másla. Jedině tak zjistíte, že jsou koule z krůtího masa dobře okořeněné a osolené.

Pak už došlo na tvoření koulí. Je dobré mít mokré dlaně, jde to lépe a hmota se nelepí na prsty. Koule jsem ze všech stran osmažil na másle a středním plamenu. Pak jsem je přeložil do pekáčku a na 20 minut strčil do trouby rozehřáté na 200stupňů.

Omáčka

Do výpeku z koulí jsem vložil kousek másla, nadrcený česnek, půlku nadrcených lupínků Lays Hot Wings plus druhou část cibule a sýra. Proč lupínky? Dodají omáčce lehce pikantní a zakouřenou chuť. Vše jsem krátce osmažil. Přidal jsem lžíci hladké mouky, ještě chvíli osmažil a pak podlil částí kuřecího vývaru.  Do něj jsem přidal hořčici a lžíci worcestrové omáčky. Vše důkladně metličkou rozmíchal. Ve finále jsem tam nalil 2 kelímky smetany a zvolna provářel.

Z trouby jsem vytáhl koule z krůtího masa, vložil do hořčično-smetanové omáčky a na malém plamenu pod poklicí ještě chvíli dusil. Omáčka má být ve finále středně hustá, případně ji ředíme zbytkem vývaru.

Příloha? Určitě rýže nebo těstoviny. Ne moc vhodné mi přijdou brambory. Nicméně dobré bramboráčky by koulím také slušely.

Dobrou chuť.

Základní suroviny: krůtí maso, sýr, vejce, osmažená cibule a paprika
Hmota připravená na tvorbu koulí
Koule na másle – osmažit
Osmažené koule do trouby
Netradiční vložka 🙂
Už se tvoří omáčka – tady přidávám hořčici a worcester

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!