Film Banger, aneb drogy a prachy v hlavní roli.

Když jsem na platformě Netflix film spustil, přiznám se, že jsem ho po deseti minutách stopnul. A říkal jsem si, do prdele! Co je tohle za tyátr!? Divná kamera, o střihu nemluvě, dost často nesrozumitelné dialogy. Jenže pak, tvl! Kuk na net.  Film Banger obdržel dvě ceny Český lev! To mě podrž trenky! První za střih! Druhý za vedlejší mužský herecký výkon! Film jsem poté skouknul celý. Se zájmem, co že tak zaujalo porotu, že filmu přilepila dvě ocenění? Ovšem stejně jako na začátku, tak i na koci kroutím hlavou nad tím, co všechno se dá dnes označit za umění!

Drogy v hlavní roli!

Jednoduchý příběh. Svým způsobem stupidní. Mladík Alex (Adam Mišík) kšeftuje s drogami. A je posedlý touhou, proslavit se jako raper, napsat hit, který ho okamžitě vystřelí do vyšší spločnosti – banger. Jeho souputníkem je Láďa (Marsell Bendig). Za vedlejší roli dostal také lva. Hm, dejme tomu, že právem. Jeho některé hlášky – more – nemají chybu, a dokonce bych řekl, že se pár z nich dočká zlidovění. Hlavně mezi mládeží.

Alex nutně shání prachy potřebné na natočení hitu – banger. Neví, coby. Docela zábavná scéna z „frkáče“, kde nabízí svoje drahé hadry světových značek, a ženská ho utne s tím, že prachy vyplácí nikoliv podle štítků a nášivek, ale pouze podle váhy. „Hele, dám ti 30 korun.“

Prachy v hlavní roli!

A tak dojde na urychlený výdělek z prodeje drog. Jenže jich mají zoufale málo. Láďu napadne je řezat. Vytáhne na pomoc tabulky s jakýmisi propočty toho, které svinstvo, a v jakém množství, je možné míchat a „nastavovat“. Vypomůže svojí zásobou, ukrytou v červené brašničce. A i na “klasické” strouhání omítky dojde.

Takže namixované „krmivo“ v dostatečném množství je hotové a teď jde o to, nabídnout „pochoutku“ lačnému trhu. A shrábnout tolik potřebný balík peněz. Oba, jak Alex, tak Láďa jsou věci znalí a ví, že nabízejí mega shit, který může těžce ublížit.

Jak se příběh vyvíjí dál, neprozradím. Zastavím se u udělených ocenění. Cena za střih. Hm, nevím. Připravte se na syrový, těkavý, nervní záznam, často cílený zcela mimo ksichty herců. Záběry se neustále rozostřují a zaostřují, mění se barevné tónování. Občas vypadává zvuk. Tohle že je na cenu Lva!? Ou!

Film Banger je občas obohacen o vkládaná virální videa, která tu hrají roli částečně vysvětlující a moralizující ve stylu…když do sebe budete cpát fet, koukejte, jak to s vámi může dopadnou.

Na druhou stranu mě ve filmu Banger zarazily až příliš časté detaily Alexova obličeje. Adam Mišík je možná pohledný mladý muž, zde náležitě „přimalovaný“ za fetku – dealera, nicméně rozhodně není žádný mistr mimiky. Takže ony stále se opakující záběry na jeho oči, nos a ústa jsou už poněkud unavující. A opět to má co dočinění se střihem!

Nicméně z vyjádření režiséra Adama Sedláka lze mnohé pochopit. Cituji:

Člověk nemusí najednou na place řešit tolik světla, nepotřebujete velikánský štáb, je to všechno minimalistický. Zároveň mi to umožňovalo dát kameru herci před obličej pár centimetrů. Cítil jsem, že vzniká něco jiného, než na co jsme normálně zvyklí,“ přibližuje vznik filmu.

To záběry Ládi jsou daleko zábavnější, až jsem se přistihl, že čekám na každý jeho další výstup. Copak zase ten kokot vypustí za moudro, more. Za svůj výkon si cenu Lva určitě zasloužil.

Hodnotím

V úvodu jsem vyjádřil nespokojenost se zvukovou stopou. Dialogy jsou opravdu utopené, dost často nesrozumitelné, vzájemně se překrývající. Musel jsem na televizi nastavit volume na vyšší level, ale ani to leckdy nepomohlo. Zatímco obrazovou stopu „jablíčkový“ foun ve spojení s rigy nasnímal jakž takž dobře, ta zvuková je mizérie. S tou si měli tvůrci více vyhrát.

Co říct na závěr. Film Banger jsem nakonec dokoukal až do konce. Musím uznat, že tímhle stylem natočit „celovečerní“, plnohodnotný snímek je svým způsobem unikum. K zobrazovanému tématu se hodí. Ukazuje na noční život v hlavním městě, na temnou, odvrácenou stránku jisté subkulturní skupiny, která opravdu v tomto zvráceném stylu funguje! Víkend, co víkend. Jako houba do sebe lačně vsakuje veškerou špínu velkoměsta a lidi v ní uvízlé. Zoufalce, kteří si neumí vážit svého života a zdraví. Jejich “krmiče”, kteří jim za nemalý peníz dodávají “úlet” z reality. Z tohoto úhlu pohledu – a s jistým zamhouřením obou očí – lze film Banger chápat i jako moralizující dílo.

Přesto, asi nemám na takovýto styl filmařiny buňky.  Uznávám.

Moje hodnocení: 55%

Další příspěvky v rubrice FILMY

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!