Ripley, nyní ne talentovaný, ale černobílý. A excelentní!

Už jste někdy viděli film, ve kterém je podlý vrah znám od třetího dílu z osmi, vy mu fandíte… a nevíte proč? Těšíte se, jaké zvrácenosti zase vyvede, nebo jak se vyhýbá ramenu spravedlnosti?  Věříte, že devět z deseti filmových políček by se dalo „vystřihnout“, zvětšit na obrazy a ihned pověsit na zeď?  Chcete cítit dusnou atmosféru italských měst let šedesátých min. století? Řím, Neapol, San Remo, Benátky? Téměř bez aut a statisíců turistů? Už jste někdy sledovali seriál o osmi dílech, který se zdá pomalý, místy téměř nudný…ale vy se od něj ne a ne odtrhnout, takže celkový čas 7 a půl hodiny jen zíráte a ani nestačíte srkat kafe? Vítejte! Pan Tom Ripley vás očekává. Nenechte si ujít jeden z nejlepších seriálů poslední doby prezentovaný na platformě Netflix! Věřte, že každý záběr budete hltat!

Proč je tento seriál tak dobrý?

Je novou adaptací známé knihy spisovatelky Patricie Highsmith “The Talented Mr. Ripley”, napsané v roce 1955. Nejnovější černobílá verze je režírovaná Stevenem Zaillianem.

Příběh malého podvodníčka jménem Tom Ripley je už notoricky známý. Začíná ve chvíli, kdy přijímá nevšední nabídku od otce svého bývalého známého Dickieho Greenleafa. Ten před léty utekl z domovské Ameriky, usadil se někde v Evropě a nedává o sobě moc vědět. Jeho otec po Ripleyovi chce, aby na starý kontinent zajel, Dickieho našel, a přiměl k návratu zpět, do Spojených států. Podle posledních odeslaných pohlednic by se měl nacházet v Itálii, v provincii Kampánie, v městečku Atrani. Ripley na to přistoupí, dostane balík peněz a vyráží.

Dickieho Greenleafa najde a tímto okamžikem se spouští diváka napínající sled neuvěřitelných událostí plných intrik a nečekaných zvratů.

Obrazové orgie a alegorie

Jinak nemohu nazvat audiovizuální stránku. Černobílá dodává filmu neuvěřitelnou tajemnost. Režisér Zailliany a jeho kameraman Robert Elswit moc dobře věděli, proč na ni vsadili. Kombinace rychlých střihů a zdlouhavých záběrů. Kontrasty černé a bílé, v mnoha případech záměrně vybírané detaily, hra se světly.

A je tu ještě něco navíc! Záběry ozdobené alegorií! Je jich tu dokonce několik desítek. Pečlivě se dívejte a hledejte. Já jich pár našel a píši o nich níže.

Co se týká celkového stylu seriálu, často působí jako živý obraz. Každý záběr, každá scéna má svůj vlastní příběh a atmosféru. Interiéry honosných domů a historické památky Itálie jsou zachyceny nejen jako omšelé a přesto nádherné kulisy, ale také jako symboly tíhy minulosti padající na bedra hlavních hrdinů.

Elswitova kamera umožňuje divákovi ponořit se do takřka klaustrofobního prostoru plného emocí a napětí. Každý detail je důkladně popsán a zdůrazněn, což dodává celému obrazu intenzitu a autentičnost. Každý pokoj či socha ve filmu se stává součástí širšího vypravování o lidském hledání klidu a smyslu existence. Nic není zde ukázáno jen pro efekt nebo krásu samotnou – každý prvek nese hlubší význam a poselství. Tato forma filmové tvorby dokazuje, že i ta nejkrásnější okolnost může skrývat temnotu, bolest, hrůzu – stejně jako každý člověk ukrývá své vlastní tajemství za fasádou zdánlivé harmonie.

Pár zajímavých scén s alegorickými výjevy

Viz třeba v posledním díle, kdy se Tom Ripley ve svém bytě chystá na příchod soukromého detektiva. Zamaskuje se do podoby slavného italského malíře Caravaggia, přesněji do jeho posmrtného portrétu od Ottavia Leoniho asi z roku 1621. Stáhne závěsy v oknech, rozsvítí lampy a rozmístí je tak, aby, když bude usazen v křesle, aby mu byla vidět jen půlka tváře. Jasný to odkaz na Caravaggiovy obrazy, které jsou vesměs charakterizovány postavami vystupujícími ze tmy. A které Ripley studoval v kostele i v obrázkové knize.

Nebo morbidní scéna, kdy Ripley upachtěně táhne mrtvolu po chodech činžáku dolů. Na chvíli se zastaví, vylekán ruchem v chodbě. A náhle tu máme hru světla a stínu, na zdi za shrbeným vrahem v klobouku vidíme stín, připomínající havrana. Zřetelný odkaz na jednu z nejznámějších básní od mistra jménem Alan Edgar Poe.

Nesmí vám uniknout úchvatný alegorický záběr na malé autíčko Fiat 500 s mrtvolou na sedadle, osamoceně zaparkované mezi piniemi nam ulici Via Appia Antica, několik stovek metrů za starými hradbami Říma. Vzdálený šerosvit nasvěcující celou scénu nás opět zavádí do mystických krajinomaleb ze 17. století. Až vám při tomto záběru naskočí husí kůže.

A proč stále zmínky o malíři Caravaggiovi?

 Opět se nabízí skrytá alegorie, na které je v podstatě postavený celý děj seriálu. Ví se o něm ( o Caravaggiovi), že žil bohémským a neklidným životem (jako hlavní hrdinové seriálu). Z jeho slabosti pro rvačky, četné šarvátky a lehké děvy pramenilo velké množství problémů. Dokonce zabil! Kvůli tomu se časem musel začít ukrývat, (jako Ripley) aby se vyhnul trestu smrti, který mu hrozil za jeho prohřešky. Ze svého oblíbeného Říma proto nakonec utekl do Neapole, (též útěky Riplayho) a později na Maltu a pak na Sicilii, aby se táhnul sám světem, jako vyvrhel společnosti. Jako Ripley.

Herecké obsazení

Jedním slovem vynikající! Exceluje, a o nějakou cenu si říká, Andrew Scott v hlavní roli Toma Ripleye. Jeho mimika a uhrančivé černé oči dávají každé scéně punc výjimečnosti. Je to drobný zločinec, který má pocit, že si zaslouží něco lepšího, než jsou jeho skromné ​​poměry. Jako pijavice se přisaje na svého hostitele, aby se vzápětí rozhodl k ukradení jeho identity.

Solidní výkon předvádí ve třech dílech (než je zavražděn) Johnny Flynn v roli Dickie Greenleafa , tedy muže, kterého má Ripley přimět k návratu do fotrovy náruče v Americe.

Třetím do party tu máme herečku jménem Dakota Fanning , která přivádí k životu bohatou Merge Sherwood, začínající spisovatelku a přítelkyni Dickieho. Poněkud naivní, rozpory zmítaná a vyčůraná, která ovšem do samého konce nepříliš dobře rozumí tomu, co se kolem ní děje.

All Foto Netflix

Zajímavou roli odehrál Maurizio Lombardi v roli inspektora Pietra Raviniho z Říma, který podezřelé dění okolo Ripleyho vyšetřuje a předstíraným dobrosrdečným tónem přináší další druh záhady: jaký typ vyšetřování povede? Bude to drsňák „zocelený“ bojem s mafií? Nebo vychytralý šachista, užívající briskní logiku? Sherlock Holmes, Phil Marlowe nebo major Zeman?:-)

V seriálu se v menší, ale velmi výrazné roli blýskne „nebinární“ herec Eliot Sumner (syn zpěváka Stinga) v roli Freddieho Milese. Je jedním z Dickieho bohatých přátel, kteří si užívají italského venkova a všeho, co nabízí. Chytrý, bystrý, drzý, nechutně vlezlý a podezřívavý fracek… na facku.

V posledním dílu seriálu se mihne i slavný John Malkovich v roli Reevese Minota, jinak obchodníka s uměním.

Závěr

Netflix je v současnosti mega fabrika na filmy a seriály. A jak to tak bývá, pouští do světa spousty nekoukatelného balastu. Ale též díla seriozní, dobrá až vynikající. Seriál Ripley vybočuje! Je excelentní, jeden z top za poslední dobu! Doporučuji. S jednou podmínkou! Dobře se dívejte! Seriál je dabován, takže se můžete plně oddávat vizuální stránce díla!

Rozhodně nesmím zapomenout též na skvělou hudbu, která nás seriálém doprovází a skvěle doplňuje černobílou vizualizaci. Stojí za ní americký skladatel Jeff Russo. Na platformě Spotify je již ke slyšení kompletní soundtrack.

Pohodlně se usaďte, mějte po ruce karafu s vínem, něco na zub a vstupte do mysteriozního děje. Všímejte si detailů. Hledejte alegorie! Co třeba znamenají opakované záběry na obří kočku (Mainská mývalí?), usazenou v přízemí činžovního domu, až hypnoticky sledující každý pohyb hlavního hrdiny?

Moje hodnocení:

5.0 out of 5.0 stars5.0

One thought on “Ripley, nyní ne talentovaný, ale černobílý. A excelentní!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!