Bod obnovy – české sci-fi. Doporučuji!  

Na netu jsem si o tomto filmu přečetl dost velké množství poněkud rozporuplných recenzí. A člověk se tomu ani nediví. Položme si otázku: při pohledu několik desítek let nazpět – jaké se v Česku, potažmo v Československu, točily filmy s tématikou sci-fi? Ano, nebylo jich málo, ale jen pohádky či komedie! V tom jsme mistři. Ovšem seriozní počin, který by třeba zaujal i diváky v zahraničí? To nám nějak nejde. Jako bychom snad kvalitní, jinak řečeno vážně myšlené, sci-fi ani neuměli natočit. Nyní jsme se dočkali. Film Bod obnovy je konečně sci-fi na úrovni, a dokonce bych řekl, že může mít našlápnuto k zisku nějakých cen, a to i v zahraničí. A to už stojí za povšimnutí.

Zde se nemohu nezmínit o spoustě recenzentů s IQ oscilujícím na hodně nízkých hodnotách, kteří film na první dobrou rozcupovali. Zcela mimo mísu Bod obnovy srovnávali se zahraniční produkcí! Nechápu to. Kdyby se na to podívali náhledem podobným jako já, možná by mluvili jinak.  Ono to přece ani jinak nejde, vážení. V naší pozici, v našem prostředí a s daleko menším rozpočtem (údajně 45 mega) buďme rádi za každý vážně myšlený počin. A když se zjeví, a má svoji kvalitu, místo kydání hnoje mu tleskejme! Koneckonců, Bod obnovy si to zaslouží.

Téma, příběh…

…pochopitelně neprozradím. Snad jen rámec, ve kterém se filmový příběh pohybuje. Píše se rok 2041. A pokud chcete mít jistou, že budete v případě nečekaného (nepřirozeného) úmrtí znovu oživení, musíte si provádět pravidelnou zálohu… životních funkcí? To zde není nijak blíže vysvětleno. Jde tzv. body obnovy, tedy o jakási novodobé formy zmrtvýchvstání. Pochopitelně, že tu jsou jasně daná omezení. Znovu obnovit jde pouze jedince, kteří ukončili život předčasně. Při dopravních nehodách, nešťastných náhodách, jako oběti trestných činů atd. Netýká se to lidí, kteří umřeli přirozenou smrtí. A… pochopitelně jedince, kteří měli nastavenou platnou zálohu, jejíž bod obnovy byl nastaven na 48 hodin.

Jenže, jako každý byznys, i tento naráží na spousty problémů. U některých jedinců jsou v databázích jejich body obnovy mazány uměle nasazenými viry, do hry se míchají organizace, které i brutálním násilím bojují proti takovýmto radikálním vstupům do přírodních zákonů atd. Svoji roli, jak jinak, tu hrají velké peníze, konfrontované s otázkou etiky. Jsou “mimo zákon” obnovování jedinci s bodem obnovy posunutým za stanovený časový limit, někteří si bod odmítají nastavit i žijí tzv. na červené linii.

Jasně dané sci-fi téma se tu prolíná s kriminálním vyšetřováním, a to my umíme! Samotářská a „netýmová“ Agentka Em Trochinovská (Andrea Mohylová) má za úkol rozlousknout zapeklitý případ, kdy byla pravidla obnovy zásadním způsobem porušena a data některých obětí byla smazána. Víc neprozradím.

Poznáváte? Ano, obchodní dům Kotva, ovšem malinko upravený.

Vizuální stránka

Tady smekám klobouček! Je to úžasná podívaná. Krásně futuristicky vymodelované no name město s úžasnými stavbami (raději nepřemýšlet, jak by se v nich žilo, či pracovalo). Autonomní vozidla (v některých záběrech lze postřehnout značku Škoda – zřejmě futuristicky upravený Superb). Jako protipól, který film Bod obnovy uvrhuje až do pavučin cyberpunku, se jeví území „mimo města“. Zaneřáděné lesy, staré vily a devastované kostely. Zde žijí „normální“ lidé, kteří nechtějí s „body obnovy“ mít nic společného. Je to přece proti přírodním zákonům, proti Bohu! A vymazat jakási data přece neznamená zabít…

Herecké výkony

Hlavní představitelka Em, Andrea Mohylová, obstála. Je to neokoukaná herečka, ve své roli samotářská, chladná, odtažitá, zkrátka vyšetřovatelka, či agentka, která se zcela oddává svému poslání. V celém filmu se snad jen jednou usměje. Má na krku řešení velikého průšvihu. Na který se plně soustředí. Solidní roli „podivně NEmrtvého“ člověka sehrál Matěj Hádek. Líbil se mi slizce dobrácký Karel Dobrý v roli proradného šéfa korporace, vlastnící práva a technologie, umožňující – a plně ovládané body obnovy.

Líbil se mi také „čerstvě obnovený“ slovenský herec Milan Ondrík  v jedné ze záporných (nebo kladných?) rolí. Též Jan Vlasák v roli šéfa kriminálky odvedl uvěřitelnou roli. Možná mu měli tvůrci dát více prostoru. Dovedl bych si dobře představit jeho rozhovor právě s šéfem korporace. V jedné z menších rolí vyšetřovatele kriminálky se zjevil další slovenský herec Richard Stanke. Nesmím zapomenout na Václava Neužila v roli protřelého parchanta z tajných služeb, hrajícího hru na obě strany.

Detaily

Pokud se na film Bod obnovy podíváte pečlivě, pochytíte různé zajímavé detaily, týkající se lokací, ve kterých se film natáčel. Futuristické město není až tak no name, z mnohých záběrů lze postřehnout fragmenty Prahy: obchodní dům Kotva, Národní divadlo (průjezd auta po ulici Divadelní), cyklostezka pod Radotínským mostem, nebo krásný železniční most se starým kostelem pod ním, to vše v obci Krnsko.

No name ulice – no, řekněte, nejsou ty tři stavby vlevo úžasné?

Závěr

Bod obnovy je odvážný filmařský počin a je potřeba tvůrce pochválit. S rozpočtem, který je pro hollywoodskou produkci jen drobnými (když už to někteří blbci chtějí srovnávat), dokázali tvůrci velké věci! Doslova z něj „vymačkali“ více než slušnou podívanou! Po dlouhých letech jakékoli absence seriozního sci-fi tématu tu máme první vlaštovku. Ta sice, jak se říká, jaro ještě nedělá, nicméně je vidět, že když se chce, a jsou nápady, i s omezeným rozpočtem se dá vytvořit hodně dobré dílo.

Přiznám se, že při sledování filmu, jsem se radostně tetelil, třeba právě u těch futuristických staveb, umě zakomponovaných do pražských ulic. Ovšem také se mi do hlavy opakovaně vkrádala otázka, zda bych chtěl v takovém světě žít…

Moje hodnocení: 80%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!