Metallica – 72 Seasons – dobré album, ale s problémy

(doba četby: 3:15) Mám kamaráda, který tuhle smečku miluje. Před nedávnem mi celý natěšený oznámil, že se chystá nová deska – a to po sedmi letech! A že první vypuštěné singly slibují věci nevídané! Radost s ním sdílím. Teď si koupil za litr a dvě kila 2LP. Z obalu je nadšený… ale jinak chodí s tváří protaženou zklamáním. Pročpak, kámo? Metallica – 72 Seasons ti nevoní? Prý to není špatné, ale má spoustu výhrad. Ok, desku si poslechnu, a sám si udělám obrázek. Pak si sedneme nad pivkem, a všechno rozebereme. Což se také stalo. Já si album pustil, jak z LP, tak ze streamu, 4x jsem si ho poslechl celé + pár opakovaně “vytažených” skladeb sólo, které jsem si označil jako dobré. Byly, vážení, tři! A to je na mašinu Metallica kurva málo!

Album je o riffech

O stovkách, možná tisících riffů! Tak mě napadlo srovnání (blbé), že kdyby každým ostrým riffem borci podřízli jeden strom, přišli bychom o Amazonský prales! Ale to jen tak k připodobení. Kirk Hammett měl údajně asi 250 riffů nahraných v mobilu, který ovšem ztratil! Průser! Nahrávání alba přede dveřmi! Rychle ve své hlavě rekonstruovat ty ztracené, nebo holt vymýšlet nové! Každopádně ve všech skladbách mi kulometné riffy dua Hetfield- Hammett připomínají šicí stroj. Jenže – a to je ten průšvih – jako ten šicí stroj, i ta hudba na 72 Seasons zní pořád stejně! Stereotypně! Jedna pecka za druhou! Kurva, borci, kde jste vytrousili nápady!?

Kde jsou tedy problémy?

Na nástupce Ride The Lighting“, nebo „Master Of Puppets“ prostě zapomeňte! Nic takového se na albu Metallica72 Seasons nekoná! V maratonu dlouhém 77 minut sice přináší tuny trash napětí, řemeslnost muzikantů je v každé sekundě znát, hudba má ten tolik žádaný nadupaný drive, na koncertech budou fanoušci mlátit hlavami do zblbnutí, jenže… ten problém slyšíme hned v první, titulní skladbě, dlouhé přes 7 a půl minuty! Patří mezi ty povedenější! Nicméně kulometná palba nemá konce. Min. poslední minuta se mi jeví, jako zbytečná. A takových skladeb, jakoby uměle natahovaných, je desce 72 Seasons více.

Další problém slyším v tom, že žádná z 12 písniček na albu Metallica72 Seasons si neudrží vysokou úroveň vzrušení a napětí po celou dobu trvání. Zkrátka: ta obrovská nálož riffů se po určité době stává únavnou. A že by se nějaká melodie zasekla do hlavy? Ano, jisté zajímavé fragmenty tu jsou. Nejlepší riffy najdeme v závěru skladby „Roomful Of Mirrors, nebo „If Darkness Had a Son“, které doslova vyvolávají duchy dávných slavných alb. Tady si možná Hammett vzpomněl na pár riffů, ztracených s mobilem. Moc pěkná „vyklidněná“ pasáž s následným sólem Hammetta zazní zhruba uprostřed závěrečné skladby „Inamorata“ – jinak ovšem šílených 11 minut trvající. Ale to je málo, vážení. Na mašinu Metallica je to kurva málo!

Zajímavost

O bubnování Larse Ulricha se vedou na různých internetových fórech vášnivé diskuse, neb prý panuje podezření, že speciálně ve skladbě „Lux AEterna“ využívá bicí automat, protože takhle „atomově“ přesnou rytmiku by nezvládl. No, nevím, stačí se podívat na tuto skladbu hranou live v programu Howar Stern Show. To sám mistr Ulrich je ten automat, který žene kapelu vpřed.

Závěr

Kamarád nechtěl, ale musel. Řekl, že bude v hodnocení tvrdý. A že opravdu zajímavá část alba Metallica72 Seasons se odehrává max. ve 40 minutách jeho délky! Těch zbývajících 37 minut mu přijde zbytečných, nezajímavých. Riff střídá riff, nic zajímavého, nic, co by si posluchač zapamatoval, nebo by se k něčemu vracel. Prý Metallica jede, jako kolovrátek. Já po x-tém poslechu souhlasím. A ještě dodávám, že kdyby kapela vydala nadupané 1 elpíčko, udělala by líp! Než zbytečně nafouknuté 2LP.

Pánům se jejich věk motá kolem šedesátky. V těchto letech by od nich člověk čekal trochu sebereflexe. Nicméně svoji roli tu určitě hraje vydavatelství. Jo, pánové, sedm let jste měli pauzu, fanoušci abstinovali, tak jim to tam pošleme full!

No a následovníka „loutek“ si holt budeme muset zase asi 7 let počkat. A doufat.

3.5 out of 5.0 stars

Toto je článek publikovaný na privátních stránkách – blogu autora. Rozhodně nemusí vyjadřovat názory vás, vážených čtenářů. Přidávat komentáře může kdokoliv, ovšem vyhrazuji si právo neuveřejňovat komentáře, které nerespektují zásady slušného chování.

Další náhledy do rubriky MUSIC

No post found!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!