Moravská Třebová a okolí z nebe

MT city je moje rodné město. Zde jsem se narodil, 9 let do školy chodil, pak na dva roky na vojnu do Prahy zmizel, na chvíli se vrátil, a pak nadobro se odstěhoval. Stále Moravskou Třebovou mám rád a rád se sem vracím. Stejně tak mám rád krásnou krajinu kolem, která je svým způsobem unikátní. Není tu nudná rovina, město není ani utopené mezi vysokými kopci. Mám tento kraj prošlapaný a na kole xkrát projetý. Plus zastávky na pivo. Staré Město, Kunčina, Rozstání, Městečko Trnávka a další. Nevím, kdy přesně, možná v létě roku 2022 mohli lidé postřehnout cosi vrčícího nad svými hlavami. A právě v ten čas se tady rodila kniha Moravská Třebová a okolí z nebe.

Kdo se o to zasloužil?

Lidé ze společnosti Creative Business Studio (CBS), jmenovitě piloti Milan Paprčka, Radek Štěrba a regionální projektová manažerka ing. Jana Bartáková. Několik dnů piloti létali nad celou oblastí moravskotřebovska a jevíčska a shůry fotili známé, i méně známé lokality a objekty. Výsledkem je krásná kniha. Kapitoly publikace Moravská Třebová a okolí z nebe se vždy pár fotografiemi věnují jednotlivým obcím. A nejenom fotky. Je potěšující, že autoři ke každé nafocené vesnici přidali krátký text věnující se historickému náhledu, heraldický komunální znak obce, emailové a telefonické kontakty, a také adresy příslušného MÚ a webové stránky. Poučné.

Dovolím se jedinou drobnou výtku. Piloti sice nafotili kdeco, na str. 62 třeba křižovatku na silnici č. 35 u Linhartic, na str. 23 haldu hlušiny kdesi na Hřebči, nebo na str. 49 zříceninu kláštera Koruna, ale na slavnou Kalvárii nad Moravskou Třebovou nějak zapomněli. A přitom tu je fotka hřbitova s kostelíkem Povýšení sv. Kříže, pořízená z místa, několika desítek metrů nad Kalvárií! Třeba si historické památky pilot pod sebou nevšiml, třeba se fotka nepovedla.

V tomto místě bych ještě zmínil techniku, kterou byly fotografie pořizovány. Obratil jsem se emailem na společnost CBS a poprosil, aby nějaké informace o foto-technice poskytli. Sám fotím – a tak mě to zajímalo. Přišla odpověď od pana Paprčky – já za ni děkuji a část cituji.

Z vírniku fotím ja. Používam zrkadlovku NIKON D 810 s objektívom NIKKOR 24-120 a polarizačným fitrom. Fotíme to z ruky, gimbál, či stabilizátor by v kabíne len zavadzal. 

K jedné věci se musím přiznat. Možná to znáte. Sednete do sportovního letadla, pilot s vámi párkrát zakrouží nad důvěrně známým krajem, a rázem jste z toho tumpachoví, neb nevíte, na co vlastně shůry koukáte a chvíli trvá, než se zorientujete. Stejně jako teď i já, protože jsem nad některými fotkami přemýšlel, co vlastně vidím, přesněji řečeno, ze kterého úhlu je fotka pořízena.

Moravská Třebová a okolí z nebe je velmi povedená publikace. Dalo by se říct výpravná. A jak jsem zjistil na stránkách CBS, takových podobných už tato společnost vydala několik desítek. Jde o záslužnou dokumentační činnost, monitoring krajiny, zachycení okamžiku v řece času. Víbůh, co se bude fotit za 100 let…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!