4Ever Power Stream – full ebike 2024

Měl jsem jedinečnou příležitost vyzkoušet nový model elektrického kola 4Ever Power Stream pro rok 2024. Chtěl bych tímto poděkovat cyklo/servisu/kavárně Calabrone za zapůjčení tohoto stroje. Kolo, které jsem dostal k testování, je určené pro náročný terén a na první pohled zaujme svým robustním designem. 4Ever Power Stream bych přirovnal k tanku, se kterým se můžete bez obav vydat do “hlubokých lesů, mělkých vod a strmých strání”:-).

Rám

Od prvního seznámení je zřejmé, že tu mám co dočinění s impozantním strojem. Pominu mohutnou spodní rámovou trubku skrývající baterii. Zaujme celá zadní stavba plus přepákování tlumiče. Zde se materiálem nešetřilo, ložiska kyvky se zdají být bytelná a to jen dobře. Jako plus hodnotím i navařeným klínem zpevněné místo , kde se potkává sedlová trubka s horní rámovou. Součástí je i teleskopická sedlovka, nedokázal jsem zjistit, od jakého výrobce. Je sice fakt, že se vše projeví na váze hliníkového ebajku, která se pohybuje určitě nad 25 kg. „Ostré“ nářadí do terénu musí něco vydržet a bytelný rám je základ.

Na řetězových vzpěrách, těsně u zadní osy, se nachází prolis se zaslepeným otvorem, jinak značený jako flip-chip. Svědčí to o tom, že posunutím osy zadního kola vpřed můžeme použít pneumatiku velikost 27″, tím si změnit geometrii a z tohoto ebajku udělat mullet.

Ještě musím zmínit krásný perleťový lak kola 4Ever Power Stream, označovaný jako Chameleon. Na slunci hraje opravdu všemi barvami, viz foto. Viděli jste někdy něco takového?

Osazení

Srdcem tohoto 29 palcového kola je nový motor Brose S-Mag, který ve spojení s baterií o kapacitě 725Wh tvoří výkonný celek pro náročné výlety. Ihned jsem si všiml brzd. Přiznám se, že jsem na ně zatížený. A musím konstatovat, že někdy doslova zírám, jaké šunty jsou schopni i renomovaní výrobci na svá těžká ekola navěsit. Tohoto modelu se to naštěstí netýká. Je osazený kvalitními čtyřpístkovými brzdami Shimano SLX. Přehazovačka a řazení Shimano XT fungují bezchybně. Jednopřevodník pochází od firmy FSA s označením Megatooth. Vidlice RockShox 35 Gold s160 mm zdvihem a tlumič RockShox Deluxe Select s 55 mm zdvihem zajišťují pohodlnou jízdu i v nejnáročnějším terénu. Detaily výbavy budou brzy dostupné online.

Vzhůru do terénu

Hned po pár stovkách metrů jsem okamžitě pocítil, jak je kolo robustní, v náročném terénu se chovalo výjimečně stabilně, což dokazuje, že je ideální pro lesní traily, kamenné či kořenové stezky. S pneumatikami Schwalbe Magic Mary 29/2,40 se kolo snadno vyrovnalo i s velmi blátivým podkladem. Absolutní spoleh na výkon motoru a přilnavost pneumatik. Jízda se po chvíli oťukávání stala doslova opojnou, v duchu jsem se smál a říkal si, že tento bajk doslova plave krajem. Jako koráb rozrážející mořské vlnobití, tak tenhle stroj si proráží cestu necestu, stále vpřed. Strmý kamenitý výjezd? A ještě mokrý? Není problém!

Na pevném povrchu, jako je asfalt nebo šotolina, je jízda s tímto kolem méně příjemná a je vhodná spíše pro krátké přesuny.

Motor Brose S-Mag

Disponuje čtyřmi jízdními režimy, mezi kterými lze plynule přecházet. ECO, signalizovaný zelenou linkou na displeji, TOUR, signalizovaný modrou linkou, SPORT s linkou žlutou a konečně nejsilnější mód BOOST signalizovaný linkou červenou. Všechny módy jsou kultivované, žádný přechod mezi nimi netahá za řetěz, nedoprovází ho žádný zvukový doprovod. Na procentuální rozložení síly se mě neptejte.

Jediné “nekultivované” chování motoru jsem zazanamenal v opravdu extrémní situaci, kdy jsem, při využití nejsilnějšího módu BOOST a zařazení těžších převodů, na zlomek sekundy přestal šlapat. Pomoc motoru je zde už tak silná, že při jsem dalším sešlápnutí pedálu jsem pocítit cuknutí v řetězu. Tuto situaci jsem opakovaně znamenal při jízdě na silnici při rychlosti kolem 25 km/h.

Jak je obecně u e-kol standartem, při dosažení limitní rychlosti 25 km/h motor vypíná. U tohoto kola je limit lehce posunutý na 26,2 km/h. Netuším, zda se nebude lišit kus od kusu. Každopadně motor Brose se v této situaci chová velmi dobře, přechod limitu není příliš znatelný a ani si ho nevšimnete. Jedním slovem pohoda. E pohon je tichý, slabý bzukot jsem zaslechl pouze v případě použití lehkého převodu v prudkém stoupání.

Ještě pár slov k problému, který je vlastní všem elektrickým kolům, a to je zákonem daný rychlostní limit. Při jízdě po silnici často dochází k jeho překonání a tím k vypnutí motoru. To se děje i u tohoto těžkého kola. Dál už šlapete za své. Zde dávám palec nahoru za „balancování“ na limitní hraně 26,2 km/hod, kdy se opakovaně vypínaný a zapínaný motor nijak rušivě neprojevuje, necuká, netahá za řetěz. Opakuji: motor Brose S-Mag se chová velmi kultivovaně!

Teď k jediné výtce, která směřuje na drobný přepínač jízdních režimů, skrytý pod displejem. V zimních rukavicích je těžko nahmatatelný, stejně jako drobounké tlačítko módů na spodní hraně displeje. Ten zobrazuje všechna potřebná data, vztahující se k jízdě, motoru a baterii.

Závěr

4Ever Power Stream je efull do těžkého terénu. Tam je doma. Průchodnost je úžasná, elektřina vás nenechá ani na vteřinu na holičkách. Vyjedete takovou „stojku“, kterou na klasickém kole prostě nedáte. Vytáhne vás z bahna, do kterého byste se nikdy nepustili. Naopak, jízdu po asfaltu zkracujte, co nejvíce to půjde! Nebude vás to bavit.

E bajk 4Ever Power Stream považuji za velmi povedený, který si svého zákazníka určitě najde. Co se týká ceny, podle neoficiální informace by se měla pohybovat kolem 120 000 Kč. Pokud by tomu opravdu tak bylo, mohl by to být trhák, protože dostanete do ruky opravdu výborný stroj, skvěle osazený! Lidi ze Studénky! Povedlo se vám hodně dobré kolo!

One thought on “4Ever Power Stream – full ebike 2024

  1. Kombinace ceny a výbavy je skvělá. Jen uvažuju, že převoz v autě bude zřejmě o instalaci nosiče.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!