Zkušenosti s komponenty SQ Lab. Sedlo, gripy, růžky.

S příchodem nové cyklistické sezóny mi došlo, že již téměř pět let věrně spoléhám na tři klíčové komponenty od uznávané německé značky SQ Lab. Možná se ptáte, proč jsem se rozhodl investovat právě do těchto vysoce kvalitních cyklistických doplňků. Zkušenost, kterou možná dobře znáte: trávíte hodiny v sedle, s radostí a potěšením překonáváte desítky kilometrů, a přesto cítíte, že něco není zcela v pořádku. Neustále se pokoušíte najít tu pravou polohu na sedle, nějakým způsobem si ulevit. Během dlouhých jízd pocítíte bolest v rukou, nebo vás dokonce začnou brnět, a přejete si, abyste mohli své dlaně umístit trochu jinak. Tyto obtíže jsem zažíval i já. Experimentoval jsem s různými sedly, gripy, dokud jsem nakonec na internetu nenarazil na komponenty SQ Lab.  Nabídly mi přesně to, co jsem hledal – komfort a ergonomii, které mi umožnily plně si užít každou jízdu bez nepříjemných kompromisů.

Sedlo, gripy a růžky

Přiznám se, že jsem dlouho přemýšlel. Komponenty této prémiové značky nepatří mezi ty levné. Jenže, co by člověk-cyklista neudělal pro svoje pohodlí. Navíc, když na pravé ruce evidentně trpím nepříjemným syndromem karpálního tunelu. A tak jsem sjížděl internet a najednou na mě vyběhly zajímavé údaje, podpořené krátkými video sekvencemi. V hlavní roli komponenty SQ Lab.

Zkušenosti s komponenty SQ Lab z praxe – sedlo

Předesílám, že jsou veskrze pozitivní. Začnu u největší mojí bolístky, a to u sedla. Zvolil jsem model SQ Lab 611 Ergowave Active. Prodává se dokonce v několika šířkách, stejně jako další typy sedel. Zadní část ergonomicky vymazlené sedací plochy je lehce zvednutá. Součástí jsou i tři výměnné segmenty o různé tvrdosti, které se nasazují zezadu pod sedlo. Ty mají za úkol tlumit vibrace. Rozhodně nejsou samoúčelné! Technická data nemá cenu vypisovat, stačí se podívat na stránku výrobce, která je mimochodem neskutečně obsažná, od široké nabídky, až po instruktážní videa. Takto detailně propracovanou web prezentaci jsem u žádného jiného výrobce cyklistických doplňků neviděl! Palec hore!

 Že sedlo ve spojení s tlumícími segmenty opravdu funguje, ukazuje moje vlastní video, natočené krátce po zakoupení a instalaci. Najdete ho dole, pod článkem.

Zaregistroval jsem názor jednoho kamaráda-cyklisty, který řekl: “Ježíš, takový prkýnko – a za takový prachy!?“ Ano, pravda je, že sedlo SQ Lab nepatří mezi levné a jako prkénko opravdu vypadá, ale funkčnost je špičková!  Pokud mohu doporučit: určitě žádejte prodejce o otisk sedací partie do speciální hmoty, kterou by měl mít po ruce (lze to i řešit samodomo otiskem). Na základě toho přesně změří (nebo si sami změříte) rozměr/šířku vaší sedací partie a vybere vhodné sedlo.

Zkušenosti z praxe – gripy a růžky

Že jsou růžky přežitek? Neřekl bych! Vnitřní růžky SQ Lab 410 (instalované mezi grip a objímku brzdy) ničemu nepřekáží, ale skvěle plní úlohu „odložení“ dlaní. Týká se to hlavně jízdy na silnici, kdy si můžete ruce v naprosté pohodě překládat z řidítek na růžky, a vytvořit si tak lehce zúžené (silničářské:-) držení. A hlavně si ulevíte. V pohodě dosáhnete na brzdy i na řadící páčku k odřazování dolů, na těžší převod – mluvím zde o komponentu Shimano XT.  Přiznám se, že když jsem růžky SQ Lab kupoval, netušil jsem, jak mi přijdou vhod, jak mi zpříjemní cesty!

Gripy

Zde bylo laborování největší. Pěnové, perforované… nic mi nesedělo. Jak píšu výše, trpím potížemi s karpály. A tak jsem hledal, zároveň kombinoval různé typy rukaviček. Nic mi nesedlo, brnění na delší trase jsem se nezbavil. Až mi padly do oka gripy SQ Lab 711 Tech & Trail. Opět si dovolím odkázat na stránku SQ Lab, kde najdete všechna potřebná data.

Moje zkušenost je následující. V podstatě všechny gripy na trhu mají kruhový průřez. Jenže: pokud si právě teď „stočíte“ dlaně do polohy, jako byste drželi řídítka, povšimnete si, že prsty s palcem vytvoří hranatý obvod. A tohoto podstatného detailu si všimli návrháři SQ Lab. A vytvořili gripy právě lehce hranaté. Navíc jsou o pár mm delší, na konci rozšířené, a jelikož zde, pod gripem, už není trubka řidítka, je tu tímto fíglem vytvořeno místo s velice měkkým úchopem.

 Dá se tedy říct, že ve spojení s růžky tu máte k dispozici 3 různé úchopy! Klasický, pevný ergonomický úchop, posunutím dlaně na konec řidítek/gripu získáte velice měkký úchop, a když si potřebujete ruce úplně přeložit do jiné polohy, máte k dispozici růžky.

Zkrátka, od té doby, co jsem tyto tři komponenty SQ Lab nainstaloval na svůj bike, už bych neměnil! Dovolím si doporučení pro všechny, kdo blbě sedí a neví, jak si na delší trase ulevit rukám.

Na závěr chci zdůraznit, že tímto článkem nedělám žádnou reklamu výrobci, ani žádnému prodejci! Chtěl jsem jen “prodat” téměř pětileté zkušenosti. Třeba pro cyklisty, kteří o komponentech SQ Lab už ví, ale právě třeba kvůli vyšší ceně do „nich nechtějí jít“.

Zdar cyklistice!

Funkce tlumících elementů SQ Lab

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!