Prygl, aneb Brněnská přehrada

Málokterému většímu městu u nás je dopřáno to, co Brnu. Sednete na šalinu číslo 3 a za pár minut se člověk ocitne ve vyhlášené rekreační oblasti. Která nabízí koupání, žrádlo, chlast, projížďky na lodích, na kolech, turistiku, možná i rybaření, atd. Z vlastní zkušenosti vím, že Prygl, aneb Brněnská přehrada je Brňany hojně navštěvovaná a ceněná lokalita. I já jsem na travnaté pláži na Kozí Horce nějaký čas proležel. Je tomu více jak 20 let nazpět. A společně s kámošem jsme tehdy zírali! Vzpomínám. To, když přišla děvčata, věkem studentky nějaké vysoké školy, svlékly se do spodního (!) prádla, kousek vedle nás se složily na deku a slunily! Asi mají ve škole dlouhou přestávku, říkali jsme si. A já ještě přemýšlel jinak, a kladl si otázku: sakra, proč Orlická přehrada nezačíná někde na Smíchově? Tam by se slunily vysokoškolačky z Prahy! A možná že i bez spodního prádla. 🙂

To bylo kdysi, co teď?

Takže co tady? Lehnout na trávník a relaxovat? Jako kdysi? Po studentkách ve spodním prádle se zavřel čas. Nabízí se tu výlety lodí a tak proč se neprojet. Po přehradě, dál proti proudu řeky Svratky, až na „konečnou“ v přístavišti Veverská Bytíška.

Plujeme

Prýgl aneb Brněnská přehrada, přesněji výletní lodě po ní plující, nabízí celkem 7 zastávek, včetně té konečné. Je to relax plavba, zpočátku se zajímavými výhledy na Kozí Horku, Sokolské koupaliště či úsek pod hradem Veveří, též s kotvištěm.  Dál, proti proudu řeky Svratky, už Prýgl nic moc zajímavého nenabízí. No, on to tam už vlastně Prýgl není, i když třeba portál mapy.cz rýsují hranice Brněnské přehrady opravdu až ke kotvišti Veveří.

Počasí při plavbě se vyvedlo tak napůl. Při cestě směrem tam bylo polojasno a teplo, ovšem při cestě zpět se zatáhlo a někde v úrovni hradu Veveří začalo pršet. Takže jsme se z horní paluby stáhli do té kryté.

Zaujalo mě rozsáhlé staveniště u hráze. Že by nějací developeři s nějakým top hotelovým komplexem? Je to jinak. Jak jsem se dočetl, buduje se tam nové stanoviště pro Policii a Hasičský sbor.

Prýgl aneb Brněnská přehrada – stačí jednou. Cesta lodí toho zase až tak moc nenabízí. Do spodního prádla svlečené studentky před dvaceti lety a více byly zajímavějšími objekty…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!