Pepsi, tak co bude s tou stíhačkou?

V tomto článku se zamýšlím nad tím, jak marný je boj jednotlivce proti nadnárodním korporacím. Které nehrají férovou hru. V honbě za zisky se dopouštějí různých faux pas. Některé plánují, patří do jejich špinavého byznysu. Jiné podpásovky vznikají jakoby nahodile, nečekaně. A k něčemu takovému došlo v 90. letech v Americe. Můžeme si říct, že “Amíci” jsou tak trochu prosťáčci, kteří se nechají oblbnout reklamou? Ne tak docela, a právě o tom je seriál “pepsi, tak co bude s tou stíhačkou?

Co si po zhlédnutí tohoto seriálu natočeného v produkci společnosti Netflix říct? První, co mě napadlo: že jsou Amíci fakt asi tupí. Jenže to bych pak to samé musel říct o obyvatelích Filipín. Je to totiž story o tom, co všechno je v té veliké Americe možné, nemožné. A totéž platí i o Filipínách. Tam všude totiž „špinavě“ zaúřadovala korporace PepsiCola. Na tichomořských ostrovech šlo o regulérní podvod s výherními čísly. A to tak rozlítilo obyvatele, že vešli do ulic a skončilo to ničením majetku společnosti Pepsi, rabováním a, bohužel, i smrtí naprosto nevinných lidí! I o tom je v seriálu zmínka. Ovšem Amerikou svého času silně rezonovala jiná záležitost. Otázka: pepsi, tak co bude s tou stíhačkou?

Absurdita, řeknete si.

Ne, to lidi ztratili soudnost a zbláznili se. V polovině 90. let se v Americe jednoho dne zrodila fest výživná aféra. Společnost Pepsi přišla s převratným nápadem, jak porazit konkurenci Coca. Šlo o zavedení systému, který zákazníkům umožnil sbírat body, a za ně si pak kupovat drobnosti: brýle, trika, bundy atd. Za 50, 170 bodů. Potud vše ok. Jenže jednoho dne se objevila reklama, která poslala do americké společnosti totální absurditu: za 7 milionů sesbíraných bodů se nabízela… vojenská stíhačka Herrier v ceně cca 30 milionu dolarů! Zdá se vám to šílené!? Ne, jsme přece v Americe! V zemi neomezených možností.

Přesto na to někdo skočil

Mladý vysokoškolák (!) John Leonard podlehne reklamě na nápoj Pepsi. A usmyslí si, že tu stíhačku získá. Ne, to není fór, ale skutečnost! Ano, dalo by se říct, že hlupák na jedné straně, protože mu ani na vteřinu nedošlo, že vojenský materiál nemůže NIKDY v nějaké soutěži získat. Ovšem na straně druhé stejní idioti ve vedení korporace Pepsi. Ani na vteřinu nikoho z nich nenapadlo vepsat do reklamy nějaké upozornění. Oni totiž vůbec nepočítali s tím, že na ni někdo může skočit. A těch 7 mega bodů sehnat! Ostatně scéna s „umazáváním“ nul hovoří za vše. Výpovědi originál účastníků z tehdejšího vedení a PR oddělení Pepsi svědčí o všem možném, jen ne o jejich dostatečně vysoké hodnotě IQ. Je to hořce úsměvné, absurdní.

Souboj

A tak dojde k souboji. Mladý Leonard totiž tvrdošíjně trvá na svém, a přitom to není vůbec hloupý chlapík. Od určitého okamžiku mu jde už o princip. Poukázat na špinavosti korporací. Sám ovšem nic nezmůže. Má sice skvělého přítele jménem Todd Hoffman, (nevím proč, ale vizáží mi připomínal Karla Gotta na sklonku jeho života), který mu do určité doby nezištně pomáhá. Jenže tak, jak případ Leonard vs. Pepsi nabobtnává, je nutné do případu zasvětit právníky. Ovšem někteří mají dost kontroverzní minulost. A tak je o zábavu postaráno.

Jak to dopadne, neprozradím. Pepsi, tak co bude s tou stíhačkou? Dostanu ji, nebo ne? Koukněte na séroš a uvidíte. A budete se divit! Jak jsou lidi hloupí. Na všech frontách.

Počítejte se čtyřmi díly. Dá se na ně koukat. A hlavu si ukroutíte, když si budete opakovat, zda je tohle vůbec možné. Ano, Filipíny a Amerika jsou toho důkazem! A připravte si oči na příval titulků!

Zajímavé na celém případu je, že se „dostal“ do právnických učebnic. Zde si můžete přečíst právní náhled na celý případ. Ovšem nejbizardnější na tom všem je, jak se dokáží zákony ohýbat, přizpůsobovat těm bohatým a dokonce vytvářet nové právnické formulace, jen aby nadnárodní šmejdovské korporace nepřišly k újmě.

Moje hodnocení 98%

Pár dalších článků o filmech a seriálech v produkci Netlfix

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!