Návrat do minulosti v Moravské Třebové

Ne tak doslova, ale ve vzpomínkách. A netýká se to „profláknutých“ míst, jako jsou třeba náměstí, zámek či zdaleka viditelná Kalvárie. Protože tam jsme si, coby malí, školou povinní, nehráli, neskotačili. Měli jsme k tomuto účelu vyhlédnutá jiná místa. A což teprve potom, kdy jedno takové přisoudilo v minulosti Moravské Třebové i dost velikou porci slávy. Ovšem ne na věčné časy. Tím místem je/bylo bývalé…

Motokrosové závodiště.

Aneb návrat do motoristické minulosti Moravské Třebové. Dříve to bylo slavné, pamětníci pamatují. Ve strání pod Hradiskem se zde pořádaly celorepublikové závody, které sledovaly tisíce diváků. Pamatuji také závody k různým výročím, trofeje národů (družstva ve třídě 250ccm), motokros národů (družstva ve třídě 500ccm) a též zde minimálně jednou proběhly závody jezdců motokrosu, sloužících tehdy ve vojscích Varšavské smlouvy.

Trať tu byla naprosto výjimečná svým položením! Celá se táhla ve výrazně svažitém terénu, kterýžto byl ještě „vyšperkován“ dvěma výraznými mezemi. Tím pádem byla v podstatě celá přehledně viditelná z hlavního diváckého místa, dole, podél startovací/cílové rovinky, takže fanoušek mohl toho svého borce sledovat po celou dobu závodu, bez toho, aby mizel někde v lese nebo za horizontem. A byla čistě přírodního charakteru!

Jenže –  co je z ní dnes? Nic! Pouze zbytky startovací věže a v některých místech stále rozeznatelné rysy tratě. Nemohl jsem si nevzpomenout na jednoho slavného místního závodníka.  Na tomto místě trénoval a závodil v 70. letech mistr republiky a světa Miroslav Halm na strakonickém stroji značky ČZ.

Bezejmenný kopec

K návratu do minulosti Moravské Třebové dochází i uprostřed zahrádkářské kolonie za ulicí Na Stráni. Kdysi, v době našeho mládí, býval též cílem našich výprav, které by se v tomto případě daly označit už jako dobrodružné, protože se kopec nacházel poměrně daleko od bydliště: za nádražím, za potokem a „kdesi uprostřed zahrad“. A to bývaly hranice, za kterými nás rodiče už neradi viděli.

Onen kopec není ničím zajímavý, nebo snad jen tím, že jsou odtud celkem netradiční pohledy na město. V době mé přítomnosti tu burácel silný vítr  – viz video. Alespoň se povedly celkem pěkné fotky s kontrastem zelených stromů, žluté trávy a modrého nebe s oblaky.

Návrat do minulosti v Moravské Třebové, motokrosové závodiště je ověšeno fábory, vlajky vlají, za amplionů hraje hudba střídaná uřvaným hlasatelem vykřikujícím jména závodníků, nad závodištěm se zvedá prach, voní tu benzín a sekaná na rožni a od Hedvy – barevny táhne dav diváků, lačných bojů motorek ve stráni nad městem. Jede přece Miloslav Halm, Falta, Antonín Baborovský, Churavý a další naše tehdejší ikony motokrosu.

A na bezejmenném kopci mezi zahradami je ticho, jen vítr šumí v trsech rezavé trávy. Kdysi jsme tam zanechali stopy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!