Cikánská sekaná je bramborák s masem. Dobrota.

Na úvod jen malé upřesnění. V originálním receptu, pocházejícím z východního Slovenska, se směs pochutin plní do vepřových střívek. A nazývá se cikánská klobása. U našich východních sousedů „cigánská“. Já nemám ani střívka, ani plničku, takže jsem přistoupil k jednodušší verzi. Směs jsem prostě vytvaroval do „podoby“ malých válečků, tedy jakýchsi „mini“ sekaček. Ty jsem vyskládal do zapékací nádoby. Nicméně s klasickou sekanou tohle nemá moc společného. Cikánská sekaná je trochu jiná lahůdka.

Náplň je už podle originální receptu

  • 3/4 kg brambor – nastrouhat najemno a řádně vymačkat vodu
  • ½ kg mleté maso – mix vepřové a hovězí
  • 20 dkg –škvarky – nasekat nadrobno
  • 2  střední cibule
  • 4 stroužky česneku – podle chuti
  • 1 vejce
  • Strouhanka (možná bude potřeba)
  • Sladká i pálivá paprika – podle chuti
  • Sůl, pepř, majoránka, zelená petrželka nasekaná

Cikánská sekaná – příprava

Nakrájel jsem cibuli, česnek a nasekal škvarky. První jsem na pekáč vložil škvarky, pustí tuk, pak jsem tam přidal cibuli. Česnek jsem dal až naposledy a hned směs stáhl z plamene. Jinak hrozí, že se spálí! Do nastrouhaných, a vody zbavených brambor, jsem vložil mleté maso a vychladlou směs cibule, česneku a škvarků.

Pak jsem tam přidal půl pytlíku červené papriky, (zásadně preferuji maďarskou!) vejce, majoránku nasekanou zelenou petrželku. Vše jsem dochutil solí a pepřem. Pálivé papriky podle chuti každého. Pokud se bude hmota zdát řidší a nekompaktní, dá se přidat strouhanka. Což by se nemělo stát, protože hlavně hovězí mleté maso do sebe natáhne zbývající vodu z brambor.


Ještě k solení. Mohlo by se zdát, že pokrm s tak výrazným podílem brambor a masa bude vyžadovat soli více. Nevím, čím to je, ale opak je pravdou. Zkrátka: solit opatrně a ochutnávat. 

A jdu na to!

Teď přijdou ke slovu ruce, protože se musí cikánská sekaná důkladně promíchat. A to žádná vařečka prostě neumí. Co se týká výše uvedené strouhanky, většinou by neměla být nutností. Pokud jsou řádně vymačkané brambory, spolu s mletým masem směs tak akorát zahustí.

Zde nastává okamžik, kdy se s originálním receptem rozcházím. V něm se tato směs plní do vepřových střívek, uzlují se klobásky, ty se pak asi 5 minut vaří, či spíš spaří, osuší, a ve finále se opékají na sádle. V tomhle receptu tedy logicky vypouštím vaření a hned jde cikánská sekaná do trouby. Ono, popravdě řečeno, jen pětiminutové povaření náplně syrových brambor a půl kila mletého masa mi přijde málo, i s ohledem na následné smažením na pánvi.

Já jsem postupoval jinak. Směs jsem rozdělil a rukama vytvaroval do tvaru “klobásek”, nebo spíš malých válečků sekané. Ono to tak vypadá, akorát že do „sekačky“ nedáváme strouhaný brambor, že…

 Troubu jsem rozehřál na 2000 C. Při tomhle ohni se cikánská sekaná pekla 30 minut. Poté jsem teplotu snížil na 1500 C a ještě ji “nechal táhnout” 20 minut. A ta vůně, která se z trouby vine! Je v tom vše, co mají masožravci rádi. Bramborák, česnek, škvarky, maso, majoránka…

Příloha? Cikánská sekaná toho moc vyžaduje. Já zvolil kopec dušeného zelíčka. Ve směsi je hodně brambor, takže bych nic dalšího nevymýšlel. K bramboráku se taky nepřikusuje chleba, že. Ale, pokud má někdo chuť, proč ne. Krajíček pečiva chuti určitě neublíží. A pochopitelně korbel chlazené Plzničky… Nic jiného mě nenapadá.

Další recepty na stránce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

error: Obsah je zabezpečený !!